0988 955 917
| | | |

Балчик

 

Балчик е един от най–красивите градове в България привлича със своята неповторима природна красота и запазените стари къщи и калдъръмени улици. Забележителното терасовидно разположение на Балчик над живописния залив, изваяните от времето и вятъра ослепителни възвишения, които го обграждат от всички страни, романтичните му улички, потънали в зеленина, устремени лъкатушно към морето. Целия този вълшебен декор от камък, слънце, морска пяна и цветя създава вълшебната атмосфера на този оазис на покоя.

На 10 км. от Балчик се намира курортен комплекс „Албена” и курортно селище Кранево.

Архитектурно – парковият комплекс ”Двореца” е гордостта на Балчик. През 1924 г. четиридесет и шестгодишната Мария Румънска е пленена от този къс българска земя, който криел между балчишките бели скали и морето, частица от рая. До 1926 година тя успява да закупи всички частни парцели и започва да строи своя дворец наречен от нея “Тихото гнездо”.

Дворецът е уникален със своите постройки, съчетаващи в себе си различни архитектурни стилове. Запазил е автентичността на старата българска къща и е прибавена източната екзотичност на ориенталските сгради. Една от най–големите атракции е Ботаническата градина, която наброява 3000 растителни видове. Кактусовата градина е разположена на площ от един декар и е съставена от 250 вида едри кактуси. С това  разнообразие тя се нарежда на второ място по големина в Европа, след тази в Монако.

Розариумът съдържа 34 сорта хибридни рози, който е също втори по големина в Европа. В Ботаническата градина могат да се видят бонбонено, каучуково и книжно дърво, едроцветна магнолия, метасеквоя.