0988 955 917
| | | |

Ахтопол

 

 

Ахтополе разположен на слънчев скалист полуостров край Черно море в подножието на Странджа, на юг от Бургас/86 км/ и Царево /14 км/, на север от устието на река Велека.
Градът има богата и древна история и култура.На това място е имало селище още през новокаменната епоха, а през желязната тук са живели траки от племето Тини.Основан е през 430 година от гръцки колонисти от Атина, възстановен след варварските нашествия от 5-7 век и наречен Агатопол. Някои пък свързват името му с богинята Агата,която се влюбва в слънчевия полуостров и го избира за свое място за почивка.
Днес Ахтопол е едно от предпочитаните места за отдих през лятото,особено за тези,които обичат уюта и спокойствието.Градът има интересни исторически паметници,църква от 18 в. "Възкресение господне",останки от монастира "Свети Яне" от 12 век,останки от тракийска стена. Разполага с  пясъчна плажна ивица, дълга два километра, все още чисти морски води, сравнително топли чак до месец октомври,най-много слънчеви дни и благодарение на движението на морския бриз - поносими летни горещини.